Jesienny Tygiel Smaków & Ale Pasztet! 2020 & Festiwal Dzikiego Ptactwa – Kolacja Degustacyjna

Jesienny Tygiel Smaków & Ale Pasztet! & Festiwal Dzikiego Ptactwa - Kolacja Degustacyjna | 17-18.10.2020 | Zamek Kliczków

W dniach 17 oraz 18 października 2020 roku Fundacja Pro Culture Bono z siedzibą na Zamku w Kliczkowie organizować będzie wydarzenie pod tytułem Jesienny Tygiel Smaków czyli Festiwal (nie tylko) kulinarnych tradycji. Szczególnie serdecznie zapraszamy do współpracy Koła Gospodyń Wiejskich oraz Zespoły Ludowe, które chciałyby uświetnić swoją obecnością naszą imprezę. W dniu 17 października odbędzie się również Festiwal Dzikiego Ptactwa – Kolacja Degustacyjna.

Menu:

 

Przystawka – Sylwia Biały:

Pierogi z gęsiną, dynią i tymiankiem,  leśne grzyby, crème fraîche

 

Zupa – Mariusz Kucharczak:

Consomé z dzikiego gołębia, kluseczki z topinamburu i pieczonego jabłka, chrust z pasternaku

 

Danie główne I – Łukasz Wojewódka:

Pierś z dzikiej kaczki(sousevide), placek dyniowy, pigwa z imbirem, balsamico

 

Danie główne II – Mariusz Kucharczak:

Perliczka w cranchu z kasztanów, borowiki z tymiankiem, espuma z pieczonego ziemniaka, piklowana cebula

 

Deser I – Sylwia Biały:

Sernik dyniowy, palone orzechy, mus z jarzębiny

 

Deser II – Łukasz Wojewódka:

Futomaki z korzenną gruszką, sosem z dyni, mango i chili

 

Cena:

Menu degustacyjne: 200 PLN za osobę

Paring wina: 150 PLN za osobę

 

Cena:
Menu degustacyjne: 200 PLN za osobę
Paring wina: 150 PLN za osobę

Liczba miejsc ograniczona - zapytania prosimy kierować na adres: zamek@kliczkow.com.pl

Chcesz wziąć udział w konkursie kulinarnym Ale Pasztet! 2020 – pliki do pobrania:

Dla bardziej wytrawnego podniebienia do skosztowania będą pasztety- tradycyjne mięsne i warzywne- a także regionalne nalewki. Nawiązując do wieloletnich tradycji kulinarnego konkursu Ale Pasztet! Jak co roku oprócz oceniania konkursowych pasztetów, pierogów i nalewek, przeprowadzimy także konkurs kociołków- a więc dań jednogarnkowych, przygotowywanych w trakcie dnia na zamkowym dziedzińcu przez zgłoszone zespoły.

 

Oczywiście nie zabraknie wystawców jarmarcznych z szerokim wyborem regionalnych wyrobów tradycyjnego rzemiosła i tym podobnych. W trakcie dnia planujemy także występy zaprzyjaźnionych zespołów ludowych oraz wszystkich tych, którzy zechcą się zaprezentować ze swoim repertuarem. Odbędzie się także wystawa prac plastycznych dzieci ze szkół podstawowych i przedszkoli z terenu gminy Osiecznica.

 

Dla wszystkich przyjezdnych grup, które zechcą zademonstrować swoje lokalne tradycje lub wystawić się z tradycyjnym rękodziełem przygotujemy okazjonalny poczęstunek. Dla grup, które przyjadą z oddali, aby podzielić się z nami swoim folklorem (zaśpiewają, opowiedzą lub zatańczą) i zechcą zostać na oba dni udostępnimy nieodpłatnie pokoje na nocleg w Folwarku Książęcym – ilość miejsc ograniczona.

 

Podczas weekendu obecna będzie ekipa przygotowująca relację foto/video, która później zostanie udostępniona dla wszystkich zainteresowanych.

W celu potwierdzenia chęci udziału lub w razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt na adres e-mail: zamek@kliczkow.com.pl lub pod numerem telefonu: 600 393 260

Produkujesz własne wyroby spożywcze lub ceramikę i chciałbyś stać się naszym wystawcą?

 

 

Zapraszamy rzemieślników, rękodzielników, artystów, twórców i handlowców do wzięcia udziału w Jesiennym Tyglu Smaków w Zamku Kliczków i zaprezentowania oraz sprzedaży swoich wyrobów na terenie kompleksu parkowo-zamkowego w Kliczkowie.

Wszelkie zgłoszenia prosimy wysyłać:

Serdecznie zapraszamy do Zamku Kliczków!