Blanszowanie – czyli szybka obróbka termiczna warzyw – porady z kuchni Restauracji Boletus

Blanszowanie – czyli szybka obróbka termiczna warzyw! Jak to zrobić, aby nie jarzyny były chrupkie, jędrne i smaczne? O tym opowie dziś nasz Szef Kuchni – Mariusz Kucharczak.

„Warzywa zajmują bardzo wysokie miejsce w naszej diecie, są źródłem witamin i minerałów, które dostarczamy naszemu organizmowi. Bardzo ważne jest zatem, aby podczas przechowywania warzyw zatrzymać w nich składniki odżywcze – pozwala na to blanszowanie, czyli popularne dawniej sparzanie. Przyrządzone w ten sposób warzywa zachowują swój niepowtarzalny smak, kolor i co najważniejsze wartości odżywcze w tym witaminy. Blanszowanie to rozwiązanie, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Polega ono na tym, że wrzucamy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym oblewamy je zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. Dzięki „szokowi termicznemu”, dokładnym odsączeniu i produkty nie stracą swojego koloru nawet po zamrożeniu -dzięki czemu smak wiosny i lata możemy zachować na dłużej” W zamkowej kuchni bardzo często blanszujemy warzywa i owoce – to nasz taki mały sekret na przygotowanie wyjątkowych dań, które znajdziecie w naszej wiosennej karcie menu! Zapraszamy do Restauracji Boletus!
Zapraszamy do wykorzystania bonu turystycznego w Zamku Kliczków i Folwarku Książęcym.
Sprawdź jakie procedury stosujemy, aby zadbać o bezpieczeństwo gości.