Czyściec bulwiasty – nowe odkrycie gastronomii!
Czyściec bulwiasty to z pewnością warzywo, które na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco. Okazuje się jednak, że dawniej spożywano czyściec bulwiasty bardzo często i traktowano go jak popularne dziś ziemniaki . Obecnie roślina ta, z powodu słabej dostępności i wysokiej ceny, funkcjonuje w naszym kraju jedynie jako delikates dla prawdziwych koneserów kuchni azjatyckiej albo kolekcjonerów zapomnianych warzyw – a szkoda! Inna nazwa na to warzywo to chiński karczoch – składa się ono głównie z węglowodanów z dodatkiem roślinnego białka. Ma bardzo podobne właściwości zdrowotne, co czyściec lekarski, który jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie europejskiej przy leczeniu zgagi, żylaków, stanów zapalnych i bólów głowy. Z kolei w medycynie chińskiej czyściec bulwiasty służy do łagodzenia objawów przeziębienia. Warzywo to w kuchni może pełnić rolę podobną do naszych ziemniaków. Doskonale smakuje po ugotowaniu w samej, osolonej wodzie, na parze czy po uduszeniu w maśle. Do smaku polać go sosem lub śmietaną i w ten sposób przygotowany podać jako dodatek do mięsa albo ryb. Warzywo to z pewnością odnajdziecie w dawnych zamkowych przepisach w książce „Za stołem w Kliczkowie”!
Czyściec bulwiasty to z pewnością warzywo, które na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco. Okazuje się jednak, że dawniej spożywano czyściec bulwiasty bardzo często i traktowano go jak popularne dziś ziemniaki . Obecnie roślina ta, z powodu słabej dostępności i wysokiej ceny, funkcjonuje w naszym kraju jedynie jako delikates dla prawdziwych koneserów kuchni azjatyckiej albo kolekcjonerów zapomnianych warzyw – a szkoda! Inna nazwa na to warzywo to chiński karczoch – składa się ono głównie z węglowodanów z dodatkiem roślinnego białka. Ma bardzo podobne właściwości zdrowotne, co czyściec lekarski, który jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie europejskiej przy leczeniu zgagi, żylaków, stanów zapalnych i bólów głowy. Z kolei w medycynie chińskiej czyściec bulwiasty służy do łagodzenia objawów przeziębienia. Warzywo to w kuchni może pełnić rolę podobną do naszych ziemniaków. Doskonale smakuje po ugotowaniu w samej, osolonej wodzie, na parze czy po uduszeniu w maśle. Do smaku polać go sosem lub śmietaną i w ten sposób przygotowany podać jako dodatek do mięsa albo ryb. Warzywo to z pewnością odnajdziecie w dawnych zamkowych przepisach w książce „Za stołem w Kliczkowie”!