Deska do krojenia

Deska do krojenia znajduje się w każdej kuchni. Używamy jej praktycznie codziennie, jednak czy zastanawialiście się kiedyś jaka deska jest najlepsza? Obecnie na rynku mamy wiele produktów – drewnianych, szklanych, plastikowych. Jak ocenia je nasz Szef Kuchni – Mariusz Kucharczak?

 

1. DESKI DREWNIANE – drewniane deski są wygodne w codziennym użytkowaniu, są trwała i łatwo dostępne. Ale posiadają niestety wady – wszystko zależy też od tego, z jakiego drewna zostały one wykonane. Im twardsze, tym lepsze – najlepiej szukać desek z dębu, akacji, jesionu,  czy gruszy. Deski drewniane mają niewątpliwą zaletę – naturalny materiał sprawia, że wykazują właściwości bakteriobójcze, ale wymagają stałej pielęgnacji i ochrony.

 

2. DESKI SZKLANE – szklane deski do krojenia warto docenić za to, że są odporna na działanie bakterii. Są one bardzo higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości (spokojnie można myć je w zmywarce). Oprócz funkcji praktycznej, pełnią funkcje estetyczną, bez wątpienia stając się ozdobą naszej kuchni.

 

3. DESKI PLASTIKOWE – deski do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego, to chyba drugi, zaraz po tych wykonanych z drewna, najpopularniejszy typ desek kuchennych. Po pewnym czasie, deski plastikowe do krojenia nie prezentują się zbyt estetycznie, ale mają swoje zalety, które to decydują o ich popularności. Są lekkie, łatwo dostępne, stosunkowo tanie i występują w różnych wersjach kolorystycznych. Właśnie takie deski do krojenia są wykorzystywane w zamkowej kuchni, gdzie dany typ produktów posiada swój stały kolor deski do krojenia – związane jest to z wymogami sanitarnymi ustanowionymi przez HACCP:

Czerwony – przeznaczony do surowego mięsa.

Niebieski – przeznaczony do surowych ryb, owoców morza.

Zielony – przeznaczony do warzyw i owoców.

Żółty – przeznaczony do drobiu surowego.

Brązowy – przeznaczony do mięsa gotowanego i wędlin.

Biały – przeznaczony do nabiału i pieczywa

 

Tak więc w naszej kuchni jest nie tylko smacznie ale i kolorowo!