Dziczyzna – zapomniany królewski smak! Dziczyzna to mięso ubitej zwierzyny łownej – dopuszczone do spożycia po przeprowadzeniu niezbędnych badań weterynaryjnych.
Najbardziej popularne gatunki tego mięsa to: dzik, jeleń, sarna, daniele, dzikie króliki, czy zające, ale także dzikie ptactwo – bażanty, przepiórki, kaczki, kuropatwy. Co takiego wyjątkowego w tym mięsie – przedstawi to Mariusz Kucharczak – Szef Kuchni w zamkowej Restauracji Boletus. „ Dziczyzna należy do tradycyjnych specjalności kuchni polskiej. Ceni się przede wszystkim jej niepowtarzalne walory smakowe i odżywcze. Mięso zwierzyny łownej jest bardzo niskokaloryczne, a więc zdrowe. Charakteryzuje się ono niską zawartością tłuszczu, mocnym ukrwieniem i ostrym zapachem – stanowi bogate źródło białka i witamin z grupy B. Największe walory zdrowotne dla nas ma mięso z dzika i sarny. Zawiera ono duże ilości magnezu, fosforu i wapnia. W dziczyźnie znajdziemy również źródło łatwo przyswajalnego żelaza. W zasadzie dziczyznę może jeść każdy, gdyż jest to mięso lekkostrawne. Najdelikatniejsze mięso mają zwierzęta upolowane jesienią lub na początku zimy – wtedy kiedy jest sezon łowiecki. W zamkowej kuchni staram się wykorzystywać właśnie tej zapomniany smak dziczyzny, w końcu w dawnych czasach było to mięsiwo, które królowało na szlacheckich i królewskich stołach – w Restauracji Boletus możecie się o tym przekonać! W naszym menu znajdują się dania z jeleniem, czy sarną, a okazyjnie organizujemy tematyczne kolacje degustacyjne właśnie z dziczyzną, czy dzikim ptactwem w roli głównej!”