Kawa Mauro – Czyli włoskie Espresso w Zamku Kliczków

Historia Caffe Mauro rozpoczęła się w portowym mieście Reggio di Calabria w południowych Włoszech. To właśnie tam w listopadzie 1949 roku rozpoczęła się historia kultowego espresso. Demetrio Mauro szukał połączeń kawy, aby stworzyć mieszankę idealną – kawę MAURO jaką dziś znamy. Otóż, jak zapewne wiecie, kawa Włoszech nie rośnie. To mieszanka ziaren pochodzących z Ameryki Południowej i Azji.  Włosi surowe, zielone ziarna kawowca importują. Prawdziwa praca i magia nad kawą zaczyna się zatem w palarniach, których w słonecznej Italii jest akurat bardzo dużo. Tzw. „kawa włoska” charakteryzuje się mocnym lub bardzo mocnym wypaleniem. Jej ziarenka są ciemno brązowe, a na powierzchni widoczne są tłuste krople (będące naturalnym tłuszczem występującym w ziarnach kawy). Taki stopień wypalenia powoduje, że ziarna w dużej mierze tracą swoje naturalne nuty smakowe, a przyjmują te pochodzące z procesu obróbki termicznej, czyli wypalenia. Kawa Mauro znakomicie smakuje, ma owocowy smak, wyczuwalna jest nuta czekolady, a także korzenia. Ten sekret i smak włoskiego aromatu znajdziecie właśnie zamkowej kawiarni.