Nowalijki w Restauracji Boletus

Rozpoczął się sezon na NOWALIJKI – czyli młode, wiosenne warzywa, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie. Przy tym temacie zawsze pojawia się kilka pytań – Czy warto jeść nowalijki? Jaką mają one wartość odżywczą? Zapytaliśmy o to eksperta w dziedzinie kulinariów – naszego Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka.

„Rzodkiewka, dzięki związkom siarki, chroni przed nowotworami. Ma sporo błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii. Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie się ran i pomaga pokonać infekcje. Szczypiorek ma silne działanie bakteriobójcze i dodaje aromatu niejednej potrawie – nawet zwykła kanapka z dodatkiem szczypiorku nabiera nowego wyrazu. Powinniśmy urozmaicać swoją dietę nowalijkami, poznawać i odkrywać nowe aranżacje znanych dań w wiosennej odsłonie. A już niedługo zapraszam Wszystkich do skosztowania nowalijek w wiosennej odsłonie zamkowego menu w Restauracji Boletus”.