Każdy amator gotowania i królowania w kuchni staje przed ciężkim wyborem – jakie noże będą potrzebne do przyrządzania dan? Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
My podpytaliśmy naszego eksperta Szefa Kuchni – Mariusza Kucharczaka – „ Podstawą w każdej kuchni bez względu na to, czy jesteśmy wytrawnymi kucharzami, czy dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z kulinariami są 4 noże:
– nóż szefa kuchni – Sprawdzi się w tak wielu sprawach, że nie sposób, aby zabrakło go w Twojej kuchni. Szerokie ostrze dociąża nóż, pozwalając na jednoczesny solidny i pewny uchwyt. Ponadto umożliwia bardzo precyzyjne krojenie.
– nóż do chleba – Pozwala na precyzyjne i szybkie pokrojenie chleba lub bułki. Wszystko to dzięki specjalnym ząbkom na klindze tego rodzaju noża. W ten sposób nawet chrupkie i świeże pieczywo z łatwością zostanie pokrojone, bez zgniecenia miąższu.
– nożyk do obierania -Mały, zwinny i poręczny, niezastąpiony podczas krojenia, wydrążania oraz obierania warzyw i owoców.
– trybownik – Noże do trybowania stanowią podstawowe narzędzie pracy przy mięsie, zwłaszcza przy jego rozbiorze, zapewniając precyzję krojenia.”
Tak uzbrojeni możecie w swojej kuchni wyczarować iście królewskie dania i zaskoczyć swoich Gości! A Jeśli wolicie jeść niż gotować – zapraszamy do restauracji Boletus w Zamku Kliczków.